#7: Wat te doen als je geen passie hebt?
#7: Wat te doen als je geen passie hebt?

#7: Wat te doen als je geen passie hebt?

In mijn vorige blog schreef ik dat passie niet leidend zou moeten zijn voor het kiezen van je werk. In deze blog wil ik het hebben over wat je dan wel kunt gebruiken om werk te vinden dat bij je past.

Interesses

Je hebt misschien geen passies, maar waarschijnlijk wel interesses. Dat is een mooi vertrekpunt. En wanneer je die interesses dan centraal stelt, maak je het voor mijn gevoel al veel minder zwaar dan wanneer je passie moet gaan volgen. Volgens van Dale is een interesse ‘datgene wat iemand boeit’. Dat klinkt redelijk eenvoudig. Dus: wat boeit jou?

Als je geen duidelijk beeld hebt van wat je interesses zijn, kun je daar de volgende schrijfopdracht voor gebruiken.

  • Neem pen en papier.
  • Zoek een rustige plek.
  • Je gaat nu naar je verleden kijken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar alle banen en baantjes die je ooit gehad hebt, en dan opschrijven wat je daar in aansprak. Als dat niet zo lukt, kun je ook kijken naar wat je als kind leuk vond om te doen. Een andere insteek zou kunnen zijn om te kijken naar alle hobby’s die je (gehad) hebt. Je kunt ze uiteraard ook allemaal doen (dat heb ik gedaan).
  • Schrijf vooral ook op waarom het je aansprak. Probeer dit helemaal te analyseren. Wat zorgde ervoor dat je dit zo interessant vond?
  • Als je hiermee klaar bent, ga je kijken of je een lijn kunt ontdekken. Als je meerdere lijnen vind, helemaal mooi.

Nieuwsgierigheid

Naast interesses zou je ook gewoon je nieuwsgierigheid kunnen volgen. Je zou nieuwsgierigheid kunnen zien als een signaal van wat een interesse kan gaan worden. Beginnen is makkelijk: is er iets waar je nu graag (meer van) zou willen weten? Ga het onderzoeken! Ontdek wat het is, en ook als het niets blijkt te zijn is dat nuttig om te weten. Leven is trial-and-error, je komt verder door dingen uit te proberen, en daar van te leren. Wees ook niet bang om te stoppen als je er tijdens je experiment achter komt dat het niet voor je werkt (maar geef niet té snel op), probeer dan wel te achterhalen waarom dit zo is. Maar misschien nog belangrijker: maak er geen punt van als iets niet blijkt te werken. Onthoud dat het een experiment is, en experimenten mislukken soms. Dat is mooi, want ook constateren dat iets niet werkt, helpt je verder in je zoektocht.

Leven is trial-and-error

Wat wel handig kan zijn, is een logboek bij houden van je ontdekkingstocht. Schrijf hier dan ook op wat het met je deed, wat je erbij voelde. Zo kun je op een later moment nog eens teruglezen wat je gedaan hebt. Bovendien vormt een logboek een basis voor nadere analyse. Die nadere analyse is goed om zo af en toe eens te doen, voortschrijdend inzicht kan er voor zorgen dat je dingen anders gaat zien.

En verder..

In deze blog heb ik twee manieren gedeeld die je verder kunnen helpen in je zoektocht naar zingeving, als je geen gebruik wilt of kunt maken van passie. Beide manieren gebruik ik zelf om nieuwe blogonderwerpen voor deze site te vinden. Je kunt deze methoden naast elkaar gebruiken. Als je niet zo’n beeld hebt van je interesses, kun je beginnen bij nieuwsgierigheid. Wanneer je hier dan wat mee hebt geëxperimenteerd, zou je de interesse-methode kunnen proberen. Andersom kan natuurlijk ook, probeer gewoon, en ontdek wat voor jou werkt. Vergeet niet om op te schrijven wat je uit probeert, en wat dat met je doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.