#9: Hoe je als beginner meer mogelijkheden ziet
#9: Hoe je als beginner meer mogelijkheden ziet

#9: Hoe je als beginner meer mogelijkheden ziet

Twee van mijn eerdere blogs gingen over passie, en wat je kunt doen als je geen passie hebt, of passie niet als uitgangspunt wilt gebruiken voor het kiezen van je werk/loopbaan. In die laatste blog had ik het ook over experimenteren om uit te vinden wat bij je past. Deze blog gaat in op een concept dat je hierbij kan helpen: Shoshin.

Shoshin is een begrip uit het Zenboeddhisme. Letterlijk betekent Shoshin ‘Beginner’s mind’, dus zoiets als de geest van de beginneling. Dit zou je basishouding moeten zijn bij het mediteren, alsof je het voor het eerst doet. Het idee is dat je daardoor onbevangen en onbevooroordeeld bent. Je hebt een open houding, en neemt alleen maar waar wat er is.

Dit begrip intrigeerde mij meteen. Dit kun je voor veel meer gebruiken dan alleen meditatie. Zeker wanneer je op zoek bent naar zingeving: je kunt dan experimenteren met een onbevangen, onbevooroordeelde blik. Hierdoor voorkom je dat je bepaalde zaken gaat negeren, die wel van belang kunnen zijn. En die misschien juist wel net dat zijn wat je nodig hebt op dat moment.

In the beginner’s mind there are many possibilities, but in the expert’s there are few

Sunryu Suzuki

De beginner

De Japanse zen-leraar Sunryu Suzuki beschrijft dit concept in zijn boek ‘Zen mind, beginner’s mind’. Hij begint zijn boek met de quote hierboven: in de geest van de beginner zijn er veel mogelijkheden, maar in die van de expert zijn er slechts enkelen. Ik vind dit zelf wel een rustgevend idee.

Als je hier wat dieper over nadenkt, zul je zien dat er een kern van waarheid inzit. Laat me dat uitleggen. Stel, je bent een beginner die iets nieuws wil leren. Je gaat aan de slag, leest boeken, volgt les, neemt een mentor, en probeert van alles uit. Op een gegeven moment leer je wat werkt (ofwel door eigen ervaring, ofwel door onderwijs). Je gaat daarmee verder, waarmee je dus bezig bent met wat voorheen werkte, en waarschijnlijk in de toekomst ook zal werken. Waarmee je dus alle andere mogelijkheden op een zijspoor zet. Op deze manier vernauw je eigenlijk je focus. Tot op zeker hoogte kan dit werken, maar wordt het een probleem als je bijvoorbeeld wilt innoveren. Want als je doet wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg.

Op het werk

Misschien herken je het hierboven beschreven fenomeen van je eigen werk. Als je ergens werkt waar men al (heel) lang op een bepaalde manier werkt, en er komt iemand nieuw binnen die met een radicaal andere oplossing komt, zal de reactie vaak zijn: wat weet die er nu van, wij werken hier nu eenmaal (al heel lang) op die manier. Men gaat over tot de orde van de dag. En blijft verder gaan zoals men al deed, en de resultaten krijgen die men al kreeg. Dat is zonde. Misschien zijn er wel oplossingen die je zo over het hoofd ziet. Die een vernieuwing kunnen zijn, waardoor je je werk nog beter kunt doen.

Matt Ridley schrijft in zijn boek ‘How innovation works’ dat innovatie vaak het gevolg is van iemand uit een totaal ander vakgebied die het missende puzzelstukje heeft. Gewoon omdat deze persoon niet gehinderd wordt door alle kennis uit dat nieuwe vakgebied. Met andere woorden, deze persoon heeft een beginner’s mind. En die beginner’s mind zorgt dan voor radicale verandering en innovatie. Maar je hebt niet altijd die buitenstaander nodig. Met Shoshin kun je zelf die buitenstaander zijn. Gewoon door met een open, onbevangen blik om je heen te kijken. Alsof je het voor het eerst ziet.

Persoonlijke ontwikkeling

Wanneer je het concept van de beginner’s mind toepast op je eigen persoonlijke ontwikkeling en je zoektocht naar zingeving, kunnen er interessante dingen gebeuren. In plaats van verder gaan op het pad waarop je al bezig bent, kun je eens een heel ander pad uitproberen. Kijk met een open, onbevangen blik om je heen, alsof je alles voor het eerst ziet. Je zult dan mogelijkheden zien, die je niet zou zien als je je als expert zou opstellen. Of kijk eens naar het pad waar je je op bevind, en bekijk dit alsof je het voor het eerst ziet. Wat zie je? Misschien is het antwoord op je zingevingsvraag wel dichterbij dan je denkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.