#6: Volg je passie! Een waardevol advies, of toch niet?
#6: Volg je passie! Een waardevol advies, of toch niet?

#6: Volg je passie! Een waardevol advies, of toch niet?

Zolang als ik mij kan herinneren, ben ik op zoek naar een vorm van zingeving in mijn werk. Een advies dat ik heel vaak gekregen heb, is dat ik op zoek moet gaan naar mijn passie. En daar dan ‘gewoon’ mijn werk van maken. Klinkt simpel, toch? De praktijk is helaas een stuk lastiger heb ik gemerkt.

Passie

Maar wat is passie dan eigenlijk? Een echt duidelijk definitie heb ik niet kunnen vinden. Volgens Wikipedia is het ‘een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand’. Van Dale beschrijft het als ‘hartstocht of drift’. Goed, ik heb eigenlijk niet zo’n beeld bij wat ‘hartstocht’ dan is. Ook weer volgens Van Dale: ‘heftige, onstuimige drang om aan een verlangen, begeerte te voldoen’. Wow, dat klinkt heftig. Zeker in relatie tot werk: een heftige onstuimige drang om mijn werk te doen. Nee, ik kan met vrij grote zekerheid zeggen dat ik dat nog nooit heb ervaren in mijn werk.

Geen passie

En met mij een heleboel mensen niet. Ik ken vrijwel niemand die dat gevoel heeft bij zijn werk. Zoals Maarten van Rossem zegt: de meeste mensen hebben stomvervelend werk. Hoe kun je daar nu passie voor hebben? Persoonlijk heb ik een beetje een hekel aan dat woord gekregen. Als ik een vacature tekst zie waar men op zoek is naar een ‘medewerker met passie’ voor het een of ander. Of als ik op straat een busje tegenkom waarop de tekst ‘gezocht: putjesschepper met passie’ staat. Mijn afkeer is tweeledig. Aan de ene kant denk ik: ‘wow, moet je daar ook al passie voor hebben’? Aan de andere kant denk ik: ‘ok, wat moet ik als schijnbaar passieloze dan nog gaan doen?’

Die trend van passie moeten hebben voor je werk, zorgt in mijn beleving voor een torenhoge verwachting. Een verwachting die maar moeilijk waar te maken is. En daarmee dus zorgt voor een hoop frustratie en teleurstelling. Mijn voorstel: laten we ophouden met overal passie voor te moeten hebben. Of dan in ieder geval in de werkcontext.

Naast die moeilijk waar te maken torenhoge verwachtingen, zijn er nog een aantal redenen om passie in je werk niet als doel te hebben:

  • Je bent niet per definitie goed in waar je een passie voor hebt (kijk maar eens een willekeurig talentenprogramma, je kent vast wel die mensen die vol passie vreselijk vals staan te zingen). Of niet goed genoeg om er van te kunnen leven.
  • Een passie kan veranderen, of zelfs verdwijnen. Dat is helemaal niet erg. Maar wel vervelend als je je hele carrière erop gebouwd hebt.
  • Als je een passie hebt, moet je daar dan wel je werk van willen maken? Werk is uiteindelijk gewoon werk, en heeft ook minder leuke kanten. Wil je je passie met die minder leuke dingen gaan associëren?
  • Wat als er met je passie geen droog brood te verdienen is? Moet je dan omkomen van de honger?

Vals zingen

Begrijp me niet verkeerd, passie is heel mooi. Maar als je het aan werk en inkomen gaat verbinden, maak je het erg zwaar. Neem nu dat voorbeeld van de valszinger hierboven. Die kan gaan proberen om de kost te verdienen met valszingen, wat niet lukt. De valszinger raakt gefrustreerd, en krijgt een hekel aan zingen. En dat is zonde. Want ook al is ie er niet zo goed in, hij kon er wel helemaal in op gaan. En dat is toch ook mooi? Zolang ik er maar niet naar hoef te luisteren.

Laat passie gewoon passie zijn, zonder druk van allerlei verwachtingen

Persoonlijk

Voor mijzelf kan ik wel de conclusie trekken dat passie voor mij niet leidend zou moeten zijn voor het werk dat ik doe. Mijn interesses en passies wisselen vaak. Soms kan ik ergens helemaal in op gaan, om het een week later totaal oninteressant te vinden. Ook die hoge verwachting die het met zich meebrengt, werkt voor mij niet. Ik kan dan steeds bezig zijn met de vraag ‘ok, ik ben nu lekker aan het werk, maar is het mijn passie?’. Misschien is het niet mijn passie, maar wat is er mis met gewoon lekker bezig zijn? En als ik die druk ga leggen op mijn passie, dan heb ik geen lol meer in die passie. Dus ik stop met te proberen van mijn passie mijn werk te maken. Maar wat ga ik dan gebruiken om te bepalen wat voor werk ik ga doen? Daarover meer in een volgende blog… Heb jij daar ideeën over? Laat het me weten in de comments!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.