#14: Ikigai, of hoe je een zinvolle tijdsbesteding kunt vinden
#14: Ikigai, of hoe je een zinvolle tijdsbesteding kunt vinden

#14: Ikigai, of hoe je een zinvolle tijdsbesteding kunt vinden

Ikigai is een Japans concept. Het vind zijn oorsprong op het eiland Okinawa (inderdaad, waar Mr. Miyagi vandaan kwam). Okinawa is een zogeheten ‘Blue zone’. Dat is een plaats waar mensen bijzonder oud worden. Een van de redenen hiervoor is Ikigai: het hebben van een duidelijk levensdoel. Francesc Miralles en Héctor García hebben hier onderzoek naar gedaan, en in kaart gebracht hoe Ikigai in elkaar steekt, en belangrijker, hoe je het zelf kunt toepassen.

Ikigai draait om vier vragen:

  • Waar ben je goed in?
  • Waar hou je van?
  • Waar kun je voor betaald worden?
  • Wat heeft de wereld nodig?

Vervolgens kijk je steeds naar de overlap tussen twee vragen:

  • Waar je goed in bent & waar je van houdt = je passie
  • Waar je van houdt & wat de wereld nodig heeft = je missie
  • Wat de wereld nodig heeft & waar je voor betaald kunt worden = je roeping
  • Waar je voor betaald kunt worden & waar je goed in bent = je beroep

Ikigai is dan vervolgens waar je passie, je missie, je roeping en je beroep samen komen. Je doet dan iets waar je goed in bent, waar je van houdt, waar de wereld behoefte aan heeft en waar je voor betaald wordt. Klinkt wel goed, toch? Vond ik in elk geval wel toen mijn coach voorstelde om mijn Ikigai in kaart te brengen. In deze blog neem ik jullie mee in hoe ik dat gedaan heb, waar ik tegenaan liep en wat ik van dit proces vond.

Vragen beantwoorden

Zelf begon ik met de vraag ‘waar ben je goed in’. Dat leek me niet al te ingewikkeld. Maar, dat viel toch wat tegen. Na 4 of 5 dingen kreeg ik niets meer verzonnen. Ik heb het toen even aan de kant gelegd. In de dagen erna ben ik goed om me heen gaan kijken, om inspiratie te zoeken. Zo las ik boeken, en dacht ik: oh ja, daar ben ik ook goed in. Zo kwam ik uiteindelijk toch nog tot een flinke lijst. Ok, één lijstje klaar, nog drie te gaan.

En dat volgende lijstje is het ‘waar je van houdt’ lijstje. Dit ging al iets makkelijker dan de ‘waar ben je goed in’ lijst. Maar ook hier heb ik er een paar dagen overheen laten gaan voordat ik mijn uiteindelijk lijst had. Op naar de volgende!

Wat heeft de wereld nodig. Ik vind dat nog best een lastige vraag. De wereld heeft zoveel nodig. In eerste instantie kwam ik tot een paar algemeenheden (rust, vrede, etc). Daarbij had ik wel het idee dat dit later, bij het bekijken van overlap, problematisch zou kunnen zijn. Ik had iets meer richting nodig. Na wat speuren kwam ik deze site tegen waar ik wat nuttige tips vond. Het gaat dus om wat de wereld nodig heeft, en wat jij kunt en wilt bieden. Dat maakte het voor mij in elk geval wat meer behapbaar.

De laatste lijst gaat over waar je voor betaald kunt worden. Ook hier verzandde ik in eerste instantie in de enorme hoeveelheid mogelijkheden die er zijn om betaald te krijgen. Om meer focus te krijgen, heb ik de lijst ‘waar ben je goed in’ en de lijst ‘waar je van houdt’ gebruikt. Dat werkte goed, en uiteindelijk kwam ik tot een mooie lijst.

Wat ik wel heb gemerkt, is dat je echt goed de tijd moet nemen voor elk van de vragen. Laat je inspireren, denk goed na, praat met mensen. Je wilt immers wel een goede basis hebben om je levensdoel te bepalen.

Overlap

De volgende stap in het proces is dat je gaat kijken naar de overlap tussen steeds twee van de lijsten die je in de vorige stap gemaakt hebt. Eerst heb ik gekeken naar passie (waar je goed in bent, gecombineerd met waar je van houdt, en ja, ik weet nog wat ik schreef over passie). Wat mij opviel was dat sommige zaken op beide lijsten staan. Dat is mooi, want we zijn op zoek naar overlap. Verder ben ik een clustering gaan maken. Wat voor mijn gevoel bij elkaar hoorde, heb ik bij elkaar gezet.

Vervolgens ben ik naar mijn missie gaan kijken (waar je van houdt gecombineerd met wat de wereld nodig heeft). Het was niet zo dat er, zoals bij mijn passie, exact dezelfde dingen op beide lijsten stonden. Wel waren er een soort van thema’s te ontdekken. Dus ben ik die thema’s gaan opschrijven, en weer gaan clusteren wat voor mijn gevoel bij elkaar hoorde.

Dan is het tijd voor het beroep (waar je goed in bent en waar je voor betaald kunt worden). Ook hier ontdekte ik een aantal thema’s. Door clustering kwam ik op vier grote beroepen. In eerste instantie leken ze op zich te staan, maar daarover later meer…

Eerst gaan we nog langs de roeping (wat de wereld nodig heeft gecombineerd met waar je voor betaald kunt worden). De methode hier was dezelfde als bij de vorige twee. Dus kijken of er een clustering te maken is van dingen die voor mijn gevoel bij elkaar horen. Al vrij snel kwamen er een soort overkoepelende thema’s bovendrijven. Ik vond dit wel een heel interessante, omdat ik combinaties zag waar ik zelf niet direct aan gedacht had.

Het kijken naar de overlap heb ik als heel leerzaam ervaren. Wel lijkt het me belangrijk om ook hier echt de tijd voor te nemen, en er diep in te duiken. Zelf heb ik twee keer een ochtend besteedt aan het bekijken van de overlap, en heb ik tussendoor ruim de tijd genomen om alles te laten bezinken en te overdenken.

Ikigai: waar alles samenkomt

De laatste stap is waar alles (letterlijk) samenkomt. Je missie, passie, beroep en roeping. Dat waar je van houdt, goed in bent, voor betaald kunt worden en wat de wereld nodig heeft. Verder geen druk hoor! Deze stap heb ik samen met mijn coach gedaan. Waar ik in eerste instantie dacht dat ik op (minimaal) twee verschillende dingen uit zou komen, wist mijn coach me toch zo te inspireren dat het misschien toch wel één ding is wat ik zou moeten gaan doen. Zij hielp mij net een stapje verder te kijken, waardoor de afzonderlijke ikigai’s toch samen konden vallen.

Tijdens de sessie waarin ik met mijn coach aan de slag ging met Ikigai, merkte ik dat het idee dat daarbij opkwam verschillende reacties bij mezelf opriep. Aan de ene kant ongeloof: zou dat het echt zijn? Inmiddels ben ik nu een paar dagen verder, en heb ik het even laten bezinken. Ik merk dat het idee nu echt in mijn hoofd zit, en het zich steeds verder ontvouwt. Goed teken, denk ik. Iets anders dat ik voelde was toch wel angst. Er ging van alles door me heen: kan ik dat echt wel, ben ik er wel echt goed in, heb ik geen ‘fout’ gemaakt tijdens het maken van de lijsten, wat als het mislukt, wat als het toch niets blijkt te zijn…. Maar even terug naar dat eerste gevoel, angst. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef: als je verlamd wordt door angst is dat een goed teken, het laat zien wat je te doen hebt (die quote is niet van mijzelf maar van Steven Pressfield). Je kunt die angst als kompas gebruiken. Daarna is het een kwestie van die weerstand doorbreken (lees: al die excuses die ik verzon om het niet te doen), door het gewoon te gaan doen. Elke dag een klein stukje. Te beginnen NU.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.