Zinvol bezig zijn
Boeken

Boeken

Op deze pagina kun je een overzicht vinden van boeken die ik gelezen heb. Ze zijn geordend op onderwerp. Per boek geef ik een korte beschrijving, en geef ik aan of ik het lezenswaardig vond. Heb je tips voor goede boeken? Laat het me weten op info@zinvolbezigzijn.nl. Deze pagina wordt continu bijgewerkt.

Introversie

  • Helgoe, Laurie. Introvert Power. De toon is prettig positief: introversie is een kracht. Helgoe begint met het ontkrachten van een aantal vooroordelen over introversie. Ze beschrijft de extraverte cultuur waar wij in het westen in leven, en hoe de introvert daarin toch tot haar/zijn recht kan komen (interessante vergelijking ook tussen extraverte (VS, grote delen van Europa) en introverte culturen (Japan, Scandinavië)). De auteur geeft een heleboel nuttige tips om je als introvert staande te houden. Ik zou eigenlijk zeggen een must-read op het gebied van introversie.
  • Cain, Susan. Quiet. Wordt ook wel gezien als hét boek over introversie. Bevat uiteraard een beschrijving van wat introversie is, en een aantal voorbeelden van mensen die ‘ondanks’ hun introversie grote dingen voor elkaar hebben gekregen. Geeft tips over wanneer je extravert gedragen als introvert handig kan zijn, en hoe je met een extravert persoon kunt communiceren als introvert. Zeker een aanrader. Al ben ik het op sommige punten niet helemaal eens met Cain (extravert gedragen als introvert zou ik zelf niet aanbevelen, maar goed, zoveel mensen zoveel meningen).
  • Chung, Michaela. The year of the introvert. Chung heeft een eigen blogplatform voor introverts: Introvert Spring. Daarnaast heeft zij twee boeken geschreven, waar dit er een van is. In feite is het een soort dagboek, waarin je een jaar lang bezig kunt zijn. Ze heeft elke maand een thema gegeven, en deelt elke dag inzichten, tips, doordenkers en opdrachten. Leuk boekje, dat je natuurlijk ook gewoon in een keer kunt lezen als je niet zo veel geduld hebt (zoals ik) om er een heel jaar over te doen.
  • Johnson, Andy. Introvert Revolution. Gaat vooral over de introvert als leider. Toch is het ook een aanrader wanneer je die ambitie niet hebt. Johnson sluit elk hoofdstuk af met reflectievragen, die soms best confronterend kunnen zijn.
  • Rose, Cat. The creative introvert. Dit boek richt zich op de creatieven onder ons. Het geeft enorm veel tips en adviezen, en is opgedeeld in vier secties: prepare, plan, promote en progress. Tips en adviezen zijn heel eerlijk beschreven: soms wil je daar niet aan als introvert, maar Rose weet toch goed uit te leggen waarom je dit wel zou moeten proberen. Verder ook heel veel praktische tips voor (online) tools die je kunnen helpen om van je creativiteit een inkomen te maken als introvert. Boek is een aanrader als naslagwerk voor hoe je met je creativiteit naar buiten treedt om er je boterham mee te verdienen.

Diversen

  • Ridley, Matt. How innovation works. Een fascinerend boek over hoe innovatie werkt. Ridley geeft talloze voorbeelden van innovaties, en diept uit hoe deze tot stand zijn gekomen. En dat is anders dan je waarschijnlijk denkt. Wat ik zo interessant vind aan het werk van Ridley, is dat hij op een onderbouwde manier zaken in een heel ander licht weet te zetten. Zeker een aanrader.
  • Ridley, Matt. The evolution of everything. Ridley stelt dat de evolutietheorie van Darwin eigenlijk een ‘speciale’ evolutietheorie zou moeten heten. Volgens Ridley is evolutie namelijk op alles van toepassing: cultuur, populatie, religie en internet om er aan paar te noemen. Ontwikkeling is niet te stoppen, hoogstens te vertragen (meestal door dingen als regelgeving van bovenaf). Erg interessant perspectief, ik zou het zeker aanraden om eens te lezen.
  • Holiday, Ryan. The obstacle is the way. Dit is het eerste boek dat ik las over stoïcisme. Heel veel quotes van (bekende) stoïcijnen, en veel verhalen over mensen die op een stoïcijnse manier iets voor elkaar gekregen hebben. Als je houdt van verhalen van/over mensen (zoals ik) is dat leuk om te lezen. Inmiddels heb ik meer boeken van Holiday gelezen, en daarbij viel me op dat ik in de eerste helft van zijn boeken steeds denk: ja, hier kan ik wat mee. Maar als ik dan in de tweede helft van het boek verder ga, vind ik hem wat doorslaan (het is natuurlijk wel een Amerikaan..). Of ik het boek een aanrader vind? Lastig. Als je menselijke verhalen interessant vind, en overdrijving met een korrel zout kunt nemen, zeker.
  • Becker, Joshua. The more of less. Dit boek gaat over minimalisme. En dat is niet helemaal wat ik dacht dat het was. Het gaat er niet perse om dat je zo min mogelijk (liefst helemaal niets) bezit. Becker stelt dat het je ontdoen van overbodige zaken ervoor kan zorgen dat je een beter beeld krijgt van wat er echt toe doet. In zijn boek deelt hij verhalen over zijn eigen ontdekkingstocht op het gebied van minimalisme, en heel veel tips hoe je het zelf toe kunt passen. Ook bevat het een hoofdstuk met troubleshooting tips en tricks. Leuk boek, maakt het niet te zwaar. Een aanrader als je meer wilt weten over minimalisme.
  • Merriman, Helena. Tunnel 29. In 1961 werd in Berlijn ineens een muur neergezet. De DDR leiding vond dat teveel mensen het land ontvluchtten. Tunnel 29 is een reconstructie van een ontsnappingspoging die is ondernomen door een aantal mensen die het wel lukte om uit de DDR naar West-Berlijn te ontsnappen. Ze besluiten een tunnel te graven. Ik vond dit een indrukwekkend boek. De auteur heeft onderzoek gedaan in de Stasi-archieven, en dat geeft een heel gruwelijk beeld van de werkwijze van deze veiligheidsdienst. Zij weet heel indringend duidelijk te maken hoe het is om te leven in een land waar iedereen elkaar in de gaten lijkt te houden (volgens sommige bronnen was 1 op de 6 inwoners een informant van de Stasi). Zeer lezenswaardig.