#5: Inspiratie: tips voor als je het kwijt bent
#5: Inspiratie: tips voor als je het kwijt bent

#5: Inspiratie: tips voor als je het kwijt bent

In mijn eigen zoektocht naar zingeving heb ik gemerkt dat inspiratie voor mij heel belangrijk is. Wanneer ik inspiratie heb, gaat bijvoorbeeld het schrijven van blogs heel gemakkelijk. Als ik die inspiratie niet heb, zoals de laatste tijd, dan gaat dat heel moeizaam. Om mezelf dus weer een beetje op gang te krijgen, en wellicht iemand anders op ideeën te brengen, vandaag een blog over waar ik mijn inspiratie vandaan haal. 

Definitie

Laten we eerst eens beginnen bij wat inspiratie eigenlijk is. Wanneer ik in een zoekmachine intype “wat is inspiratie” dan vind ik het volgende: inspiratie betekent letterlijk inademing, het opzuigen van lucht naar de longen. In de spreektaal wordt inspiratie gebruikt als synoniem voor ideeën hebben, bezieling en ingeving (encyclo.nl). Grappig, de letterlijke betekenis van inspiratie is dus gewoon inademen. Dat doe ik de hele tijd, dus dat gaat alvast goed. Als ik daar wat dieper over nadenk, is het ook wel interessant dat ik een parallel zie met meditatie (voor meer over meditatie, lees blog #1), wat heel bewust ademen kan zijn. Meditatie heeft mij meer dan eens inspiratie gegeven in de zin van ideeën hebben, bezieling en zingeving. Wanneer ik zonder inspiratie zit, kan ik dus mijn meditatiekussen pakken en gewoon gaan zitten mediteren, en geïnspireerd raken.

Boeken

Maar er zijn meer manieren om inspiratie te krijgen. Zo is lezen voor mij een heel belangrijke inspiratiebron. Ik kan echt helemaal opgaan in een goed boek (De keuze van Edith Eger is zo’n boek, echt een aanrader). Maar als ik zo’n boek dan uit heb, kan het moeilijk zijn om daarvan los te komen en weer verder te gaan. Want vind maar eens een boek dat minstens zo goed is als die je net gelezen hebt. Wat ik dan probeer te doen, is kijken of ik ergens een tip voor een nieuw boek vandaan kan halen. Dit kan heel gemakkelijk:

  • vraag aan mensen om je heen of ze interessante boeken kunnen aanraden
  • door te kijken of iemand voor wie je bewondering hebt leestips heeft (Jordan Peterson heeft op zijn website een mooie lijst leestips)
  • ga naar youtube, type in ‘booktips’, en kijk wat je aanspreekt (zelf heb ik net wat tips gescoord op het kanaal van Chris Williamson, ‘10 books that really changed my life‘)
  • kijk op mijn boekenpagina. Ik lees redelijk veel boeken, dus deze lijst wordt continu bijgewerkt.

Podcasts

Een andere manier om inspiratie op te doen is het luisteren naar podcasts. Een aantal van de podcasts waar ik naar luister:

  • Stoic Coffee Break: korte dagelijkse podcasts gebaseerd op de stoïcijnse filosofie
  • The Jordan B. Peterson podcast: allerlei interessante gesprekken tussen psycholoog Peterson en verschillende gasten (vaak lange gesprekken maar wel heel interessant)
  • Happy@work: psycholoog Sandy van Aert bespreekt allerlei loopbaan gerelateerde zaken
  • Leven Zonder Stress: Patrick Kicken praat met mensen die hem inspireren
  • Quest: hierin leest men een artikel uit Quest voor, gewoon leuk om naar te luisteren

Een vol hoofd

Wat bij mij echter vaak ook het geval is, is dat mijn hoofd gewoon wat te vol zit. Dan heeft het weinig zin om er nog meer in te stoppen, maar kan ik beter even iets anders gaan doen (zie ook mijn vorige blog over tips om je hoofd leeg te maken). Even een wandeling in de natuur maken, sporten, of natuurlijk mediteren (zoals ik in mijn eerste blog al schreef, een effect van meditatie kan zijn dat je wat meer rust in je hoofd krijgt).

Dagboek

Sinds een maand of twee heb ik ontdekt dat het opschrijven van wat je bezig houdt ontzettend nuttig kan zijn. Soms heb ik een warboel van ideeën in mijn hoofd, en als ik dan ga zitten om ze op te schrijven (ja, precies zoals in een dagboek), merk ik dat dit ruimte geeft. Vaak kan ik dan wat orde in de chaos scheppen, waardoor enerzijds mijn hoofd rustiger wordt, en anderzijds ik weer geïnspireerd ben door wat ik heb opgeschreven.

Zo, dit zijn mijn inspiratietips. Heb je zelf ook een goede tip, laat het me weten in de comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.