#4: De beste tips om je hoofd leeg te maken
#4: De beste tips om je hoofd leeg te maken

#4: De beste tips om je hoofd leeg te maken

Wat bij mij regelmatig voorkomt, is dat mijn hoofd helemaal vol zit met allerlei indrukken, informatie, gedachten, ideeën, twijfels, overdenkingen…en meer van dat soort dingen. Op een gegeven moment merk ik dan dat het teveel aan het worden is. Ik wil dan ruimte in mijn hoofd. Vroeger had ik hier geen idee van. Ik merkte ik niet eens bewust dat mijn hoofd veel te vol zat (terwijl het wel heel veel invloed had op mijn welbevinden). Tegenwoordig ben ik daar (steeds) beter in. Ik heb ontdekt dat ik op verschillende manieren mijn hoofd leeg kan maken:

  • Uiteraard, door meditatie. Zoals ik al in mijn eerste twee blogs schreef (klik hier voor blog 1, of hier voor blog 2), kan een effect van meditatie zijn dat je rust en ruimte in je hoofd ervaart. Echter kan het ook zo zijn dat het helemaal geen rust in je hoofd geeft. Zo merkte ik de afgelopen weken dat mediteren mij niet rustiger maakte. Het is een heel normaal verschijnsel wanneer je mediteert. Soms heb je periodes waarin je meditatie heel diep is, afgewisseld door periodes waarin het wat minder diep gaat. Dat is niet erg, en kun je maar het beste gewoon accepteren. Ok, maar wat nu, want mijn hoofd is nog niet leeg….

Gelukkig zijn er meer manieren om je hoofd leeg te maken:

  • Om ruimte in je hoofd te krijgen, heb ik gemerkt dat het heel nuttig kan zijn om te schrijven. Lief dagboek… zoiets inderdaad, maar je kunt er je eigen draai aan geven. Wat voor mij goed werkt is opschrijven wat me bezighoudt op dat moment. Dan schrijf je het letterlijk van je af. Dit is overigens een beproefde methode bij de stoïcijnen, zij schreven ook reflectief over wat hen bezighield. Bovendien diende dat dan ook meteen als een soort naslagwerk waarin je nog eens na kon lezen hoe je in het verleden bepaalde problemen op hebt gelost. Inmiddels doe ik dit elke dag, want zo’n naslagwerk lijkt mij in elk geval wel handig.
  • Een manier om je hoofd leeg te maken is sporten. Kies vooral iets waar je plezier in hebt, want het werkt niet als je het met tegenzin gaat doen. Sommige mensen kiezen voor een duursport, zoals hardlopen, om via de runner’s high hun hoofd leeg te krijgen. Ik heb daar zelf geen geduld voor, en werk me liever in het zweet met barbells & dumbells. Of misschien een korte, explosieve HIIT training. Ik begin mijn dag meestal met een sessie, en dat werkt voor mij erg goed.
  • Als echt niets werkt, dan zoek ik de natuur op. In de natuur zijn, liefst alleen, heeft een enorm heilzaam effect op hoe ik mij voel. Er is niets dat beter werkt voor mijn gemoedstoestand dan rondlopen in een leeg bos, waar het bijna volledig stil is, waar ik echt contact kan maken met de natuur om mij heen. Ik ruik het versgevallen blad in de herfst, het frisse bladgroen en de bloemen in de lente, de verterende bladeren in de winter, de geur van hars op een warme zomerdag, ik neem alles in mij op. In Japan noemt men dit Shinrin-Yoku, oftewel bosbaden (nee, je hoeft niet te gaan zwemmen in een bosvijver (maar het mag zeker), het gaat erom dat je  jezelf volledig onderdompelt in de natuur, met al je zintuigen). Wanneer ik een paar uur in het bos heb rondgedwaald, ben ik al mijn stress en zorgen kwijt, en is mijn hoofd volledig rustig.

Dit zijn wel mijn belangrijkste manieren om mijn hoofd leeg te maken. Heb je zelf een goed tip? Deel het hieronder in de comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.